...
Kopers-bescherming
Goed
4.36/5.00
Laden...

Wat is een ergonomische bureaustoel?

De kans is zeer klein dat jij een deskundige bent op het gebied van ergonomie. En raad eens… je werkgever is het hoogstwaarschijnlijk ook niet. Terwijl je dit nu leest, is je rug recht en zijn je schouders/nek ontspannen? Je ging zojuist je houding corrigeren nietwaar? 

Wij van Bureaustoeldiscounter.nl geven om jouw mentale welzijn en fysieke gezondheid. Daarom geven wij je graag de informatie die je nodig hebt om je (thuis)werkplek of computerkamer ergonomisch in te richten. Voorkomen is beter dan genezen! 

Bekijk alle ergonomische bureaustoelen


De basis voor een ergonomische werkplek

Ergonomie is de wetenschap die ernaar streeft de omgeving optimaal aan te passen op de mens. Een ergonomische werkplek beschikt dus over ontwerpen die het mogelijk maken om langdurig hoge productiviteit en het prestatievermogen van de mens te bevorderen. Daarnaast bevordert het de fysieke gesteldheid, dat vervolgens de mentale welzijn positief beïnvloed.  

Het niet (voldoende) nastreven van ergonomische richtlijnen kan een negatief effect hebben op je gezondheidstoestand. Wanneer je kleine pijnsignalen langdurig verwaarloosd verhoog je de kans op RSI-klachten, een verzamelnaam voor alle werkgerelateerde klachten. 

RSI-klachten ontstaan door het langdurig aanhouden van een verkeerde houding en herhaaldelijke belasting. Tegenwoordig zorgt computerwerk voor een groot deel van de lichamelijke klachten op de werkvloer. Vroegtijdig aan de bel trekken en zorgen voor een goede ergonomische werkomgeving is een must do om ziekteverzuim te voorkomen. 

Veel gemaakte fouten bij het inrichten van je werkplek: 

 • Het bureau of de werktafel is te hoog en niet verstelbaar. Hierdoor staan de schouders continu onder belasting.

 • De bureaustoel heeft niet de juiste hoogte, waardoor je voeten niet bij de grond komen en de doorbloeding belemmert wordt. Een mogelijke oplossing is het aanschaffen van een voetsteun of een kleinere gasveer. Om beknellingen in de bloedcirculatie te voorkomen moeten er 3 vingers passen tussen de knieholten en de rand van de zitting. 

 • De rugleuning geeft onvoldoende ondersteuning met als gevolg dat je snel geneigd bent om onderuit gezakt te gaan zitten. Met een verstelbare lendensteun wordt de onderrug ondersteunt en wordt je gestimuleerd om een actieve werkhouding aan te nemen.

 • De kijkhoek en -afstand van de monitor is verkeerd ingesteld. Zorg ervoor dat het beeldscherm ongeveer een armlengte verwijderd is van het hoofd. De bovenkant van het beeldscherm dient op ooghoogte te zijn. Teksten moeten zonder enige inspanning gelezen kunnen worden. 

Wat is een goede ergonomische bureaustoel?

Een goede zithouding is het grootste gedeelte van een juiste werkhouding. Het is belangrijk een goede ergonomische stoel te vinden die bij jou past, zodat je comfortabel kunt werken en de kans op lichamelijke klachten verminderd. Zit jij dagelijks vele uren aaneengesloten aan een bureau? Dan doe je jezelf een groot plezier door een ergonomische bureaustoel te kopen. 

Het voordeel dat ergonomische bureaustoelen biedt ten opzichte van reguliere kantoorstoelen is dat ze volledig naar je lichaam zijn aan te passen. Door gebruik te maken van ergonomische bureaustoelen kan je je spanningsboog verbreden en ongestoord doorwerken. 

Ergonomische bureaustoelen bieden tal van mogelijkheden om deze perfect op jouw lichaam af te stellen. Standaard behoren tot de mogelijkheden: 

 • Zithoogteverstelling

 • In hoogte verstelbare armleggers

 • Lendensteun (extra ondersteuning in de onderrug voor een natuurlijke S-vorm van de wervelkolom) 

 • Gewichtsregeling (om op basis van je lichaamsgewicht af te stellen hoe makkelijk de rugleuning naar achter kantelt)

Optioneel: 

 • Zitdiepteverstelling

 • In hoogte verstelbare rugleuning

 • Verstelbare lendensteunen

 • In breedte verstelbare armleggers 

 • Synchroontechniek (zorgt ervoor dat de zitting evenredig met de rugleuning mee naar achter kantelt, waardoor de zithoek gelijk blijft) 

Een ergonomische werkplek is meer dan alleen een ergonomische bureaustoel. Zo is het gebruik van een elektrisch zit-sta bureau een efficiënte oplossing om geregeld even uit die belastende zitpositie te ontsnappen. Het regelmatig staand werken verminderd de kans op fysieke klachten.

Daarnaast kunnen een toetsenbord en muis ergonomisch zijn om de kans op klachten in de polsen en vingers te verminderen. De muisarm is een bekend probleem als gevolg van langdurig computerwerk. 

Soms komt het voor dat je noodgedwongen niet achter een bureau kunt werken. Je zit aan de keukentafel of ligt onderuitgezakt op de bank vanaf je laptop te werken. Het beeldscherm is te veel te laag, waardoor je nek continu wordt belast. Om de kans op blijvende klachten te verkleinen kan een laptoptafel aangeschaft worden.

Tip! Ook voor gamers is een goede zithouding belangrijk. Speciaal daarvoor zijn er gamestoelen ontwikkeld.
 

5 simpele tips voor een gezonde werkplek!

Wij hebben een aantal handige tips die eenvoudig binnen ieder kantoor toe te passen zijn. 

 1. Licht: En dan hebben we het niet over kunstmatig licht, maar voornamelijk over natuurlijk daglicht. Daglicht heeft een positief effect op ons bioritme, waardoor je je minder slaperig voelt. Het verhoogd de productiviteit en voor niks komt de zon op. 
 2. Frisse lucht: Om je optimaal te kunnen concentreren moet er genoeg zuurstof in je bloed aanwezig zijn. Zorg er dus simpelweg voor dat ramen open kunnen, zodat er voldoende frisse lucht naar binnen kan stromen. Een goede ventilatie op het kantoor verdeeld deze frisse lucht evenredig. 
 3. Groen op kantoor: Ook planten dragen bij aan de luchtkwaliteit. De productiviteit kan wel met 15% stijgen door het kantoor te voorzien van luchtzuiverende planten. Enkele planten met luchtzuiverende kenmerken zijn de Areca palm (goudpalm) of de Monstera. Meer groen zorgt voor een gezonder én een stijlvol kantoor. 
 4. Bewegen, bewegen, bewegen: Uit efficiëntie is op kantoor vaak alles binnen handbereik. Voor een goede doorbloeding is het belangrijk om in beweging te blijven. Een simpele oplossing is om de printer wat verder weg te zetten en het koffiezetapparaat een verdieping hoger. 
 5. Maak alles bespreekbaar: Spanningen tussen collega’s, een te hoge werkdruk en tijdsdruk dragen bij aan een verhoogt stressniveau. Uiteindelijk kan dit resulteren in ergernissen en zelfs depressies. Maak problemen bespreekbaar en zorg voor een open werksfeer.

Ergonomische bureaustoel kopen? Bekijk al onze ergonomische bureaustoelen hier.

Meer hulp nodig bij het kiezen van een bureaustoel? Bekijk onze keuzehulp pagina eens.