check Gratis bezorging vanaf 10,-

Tips voor het inrichten van je thuiswerkplek

Nu thuiswerken de nieuwe norm is, moeten we ons in veel dingen aanpassen. Ineens verandert jouw werkplek van een gezellige kantoortuin in een geïsoleerde omgeving. Een goed ingerichte thuiswerkplek helpt om efficiënt te kunnen werken. Op zoek naar tips over een thuiswerkplek inrichten? En hoe kun je zorgen dat thuiswerken voor jou werkt? Je leest het hier!

Ergonomisch thuiswerken

Op kantoor ben je vaak van alle gemakken voorzien, een goede stoel, een fijn bureau. Dat is thuis wel anders. Zeker als je nog nooit eerder thuis hebt gewerkt, zul je in het begin moeten zoeken naar manieren om je werkdag zo prettig mogelijk te laten voorlopen. Met onderstaande adviezen voorzie je in een goede ergonomische thuiswerkplek en kun je met een gerust hart thuiswerken.

Thuiswerkplek inrichten

Op een goede werkplek kun je je optimaal concentreren en ben je productiever. Werk je gedurende langere tijd thuis, dan is het de moeite waard om een fijne thuiswerkplek in te richten. Zo belanden je offertes niet tussen de kranten, eist je PC geen prominente plek op de eettafel op en blijft je zithoek een plek om te ontspannen. In deze blog vind je inspiratie voor de perfecte thuiswerkplek.

Thuiswerkplek benodigdheden

  • Een goede stoel die lekker zit en voldoende ondersteuning biedt. Bij voorkeur een ergonomische bureaustoel.
  • Een verstelbaar zit-sta bureau. Zo kun je de hoogte afstellen en regelmatig afwisselen tussen zittend en staand werken. Vooral dat laatste is erg belangrijk, omdat je tijdens thuiswerken meer geneigd bent om uren achter elkaar in dezelfde houding door te brengen.
  • Heb je de mogelijkheid om een aparte ruimte in te richten als (tijdelijk) kantoor, zoals een logeerkamer of aanbouw, doe dat dan! Op die manier kun je je afzonderen van je gezin of huisgenoten en word je minder snel afgeleid. Zorg dat je alles bij de hand hebt en verwijder rommel en afleidende voorwerpen zoals een droogrek uit de ruimte. Maak je werkplek eigen door deze aan te kleden. Bijvoorbeeld met een plant of schilderij. Aan het einde van de dag hoef je je werkplek niet aan de kant te schuiven én kun je de werkdag makkelijker afsluiten omdat je de ruimte verlaat.

Bureau voor thuis

Werk je thuis aan de eettafel? Dan ben je er waarschijnlijk al achter gekomen dat je daar geen 8 uur lekker aan kunt zitten. Een bureau voor thuis is de oplossing!

Kies voor een bureau dat verstelbaar is in hoogte. Stel de hoogte zo in dat je armen een hoek van 90 graden maken. Een geschikt bureau is breed genoeg om al je benodigdheden op kwijt te kunnen. Werk je met meerdere beeldschermen, dan kom je al snel op een breedte van minimaal 140 cm uit. Een diepte van 80 cm wordt als optimaal gezien. Je ogen hebben dan voldoende afstand van het beeldscherm. Bovendien maakt een elektrisch verstelbaar bureau het makkelijker om snel af te wisselen tussen zittend en staand werken.

Tip! Maak gebruik van een monitorarm of zet je beeldscherm op een verhoging zodat het op ooghoogte staat. Je nek wordt dan minder belast.

Bureaustoel voor thuis

Een goede stoel is essentieel voor een goede werkhouding. Waarschijnlijk gebruik jij thuis een eetkamerstoel, fauteuil of de bank als werkplek. Prima voor een sporadisch dagje home office, maar niet als dat meerdere dagen per week is. Voorkom rug- en nekklachten door een bureaustoel voor thuis aan te schaffen. Deze kun je aanpassen aan jouw lengte én aan de hoogte van de tafel. Vooral als je geen bureau of werktafel hebt, zal een ergonomische bureaustoel een groot verschil maken.

Een ergonomische bureaustoel is voorzien van alle nodige functies om een optimale zithouding te bevorderen. Denk aan zithoogteverstelling, in hoogte verstelbare armleuningen en een lendensteun. Lees meer over de voordelen van een ergonomische stoel en over verantwoorde bureaustoelen.

Kun je niet kiezen welke bureaustoel je het beste kunt kopen? Lees dan eens onze tips over welke bureaustoel bij jou past.

Thuiswerkplek met weinig ruimte

Al deze tips zijn natuurlijk fantastisch. Maar wat als je geen aparte ruimte beschikbaar hebt? Of zelfs geen plek voor een bureau? Met onderstaande tips maak je van de keukentafel een prima werkplek.

  • Zorg voor een ergonomische bureaustoel. Deze kun je verstellen zodat je toch een goede zithouding hebt, ondanks dat de tafel wellicht te hoog of te laag is.
  • Ruim je werkplek op en zorg dat je alles bij de hand hebt. Een georganiseerde werkplek zorgt voor betere concentratie. En je voorkomt dat je belangrijke documenten kwijt raakt.
  • Werk indien mogelijk met een laptop. Deze kun je aan het einde van de werkdag makkelijk opruimen om de tafel vrij te maken voor het diner.

Tips voor productief thuiswerken

Goed ingerichte thuiswerkplek? Check! En toch is je productiviteit veel lager als op kantoor. Dan ben je vast niet de enige. Werk en privé scheiden is lastiger nu je thuis zit. Met deze tuiswerkplek checklist hou jij het thuiswerken nog wel een tijdje vol.

  • Kleed je aan. Je gaat ook niet in je pyjama naar kantoor, toch? Door je normale kleren aan te trekken en je haar/make-up te doen, is het makkelijker om de knop naar werkmodus om te zetten. Je collega’s zullen je dankbaar zijn tijdens een video call.
  • Begin op vaste tijden en ook al is het heel verleidelijk om nog even langer door te gaan omdat je zo lekker in de flow zit, stop op tijd. Morgen weer een dag!
  • Werk in blokken van circa 2 uur en las daartussen korte mini-breaks in. In plaats van een kletspraatje bij het koffie apparaat op kantoor, kun je nu de vaatwasser leeg ruimen of de wasmachine aanzetten. Zo heb je ’s avonds meer tijd voor ontspanning.
  • Ga aan tafel zitten, gebruik een stevige stoel en neem een actieve werkhouding aan. Onderuitgezakt in een lounge stoel of op de bank hangen motiveert niet. Nog beter; schaf een bureau en bureaustoel voor thuis aan. Je kunt je werkgever vragen om je hierin tegemoet te komen.
  • Heb je geen mogelijkheid om je af te zonderen? Maak dan afspraken met je huisgenoten of partner en kijk hoe je elkaar zo min mogelijk in de weg loopt (of zit). Communiceer je werktijden en geef aan wanneer je wel of niet gestoord kunt worden. Benut je breaks om positieve aandacht aan je gezin of huisgenoten te besteden. Las bijvoorbeeld een gezamenlijke lunch of koffiepauze in.
  • Eén van de meest gemiste dingen tijdens het thuiswerken is sociaal contact. Organiseer video calls of bel je collega’s eens op in plaats van een mailtje typen. Zo voorkom je dat je in een sociaal isolement terecht komt.
  • Normaal is je rit naar huis de afsluiter van de werkdag. Letterlijk ‘de deur achter je dichttrekken’ is heel belangrijk voor je geest. Dat lukt niet als je van je bureau rechtstreeks verplaatst naar de eettafel of met je bord eten achter de laptop kruipt... Benut de tijd die je nu bespaart met reizen nuttig. Maak een wandeling, doe een boodschap of ga sporten.
  • Tot slot; is het vanwege kinderen of huisgenoten niet mogelijk om op bepaalde tijden thuis te werken? Bespreek dit dan met je werkgever. Wellicht kun je je werktijden hierop aanpassen.